Wednesday, November 28, 2012

Bertapa di Lab Thesis

Assalamualaikum (:

Alhamdulillah dah due minggu berada di bumi bertuah UPSI Tanjongmalim. Niat nak teruskan Final Year Project sampai ke titisan yang terakhir ! Cewahh, semangat gila. Ingatkan nak buat analysis & report writing sementara menunggu kehadiran hujung bulan 1 yang amat ku nantikan. Hihiks.
Final Year Project yang aku jalankan adalah bertajuk Synthesis & Characterization of Zinc Complex of Hydrazone. Sebahagian daripada ilmu Inorganic Chemistry. Alhamdulillah, penyelia FYP aku sangatlah caring orangnya. Rasa bertuah sangat ! Kan Dr. Yusnita , hehe :)

Masa sem 6 kitorang, (aku, Wanie & Shima) dah synthesis metal complex tu, so sekarang masa untuk menjalankan characterization dengan menggunakan beberapa instrumen, iaitu :

1-FT-IR
2-NMR
3- UV-Visible
4-AAS
5-TGA
6-DSC
7 - ?

Eksaited dapat run guna alatan yang selama ini hanya dapat dilihat apabila melalui lab chemistry sepanjang semester 1-5. Hihiks. Dapatla merasa guna instrumen yang mahal tu kan. :D
Seminggu yang lepas masa hanya habis untuk pergi meeting bersama orang kampung untuk program baktisiswa SPR UPSI & ke Kuala Lipis untuk majlis walimatul urus sahabat kami - Syakirah & suami. Tahniah, barakallahu lakuma <3 .="." p="p">

Minggu ni baruulah betul- betul dapat run characterization. Alhamdulillah, mudah - mudahan berjalan lancar semuaanya. Aameen.


#Wani dah balik, Shima akan balik, aku ??? Nak balik jugakkk (nanges).

No comments:

Post a Comment